Kun ulko-ovi pamahtaa kiinni uutteran omistajan suunnatessa töihin, alkaa talossa tapahtua. Isäntäänsä ikävöivä koira saattaa itkeä naapurit epätoivon partaalle tai raapia kynsillään modernin taideteoksenkin päihittävät jäljet oveen yrittäessään sinkaista isännän tai emännän mukaan.

Kissat eivät niin yksinäisyydestä välitä, vaan hyödyntävät hetken kynsimanikyyriin sohvaa vasten. Lemmikit, jotka tavallisestikin viettävät päivänsä häkissä, jatkavat samaa arkea huolimatta siitä, oliko ihmisiä kotosalla tai ei. Päinvastoin kaniinit, hamsterit ja marsut saattavat suorastaan nauttia rauhallisesta juoksupyörälenkistä tai päiväunista täysin rinnoin.

Hätä keinot keksii

Suurimmat syyt lemmikkieläinten ongelmakäyttäytymiseen yksin ollessa ovat pelko ja tekemisen puute. Erityisesti koirat voivat kokea omistajan poistumisen hyvin voimakkaasti ja tätä pahaa oloa lievittääkseen jyrsivät listat, tekstiilit ja kaukosäätimet. Vakuutus lemmikille on hyvä idea varsinkin, jos eläin osoittaa mielenkiintoa sähköjohtoihin.

Hädissään oleva eläin ei ajattele järkevästi ja saattaa saada suuriakin tuhoja aikaan. Koulutus auttaa kitkemään häiriökäyttäytymistä mutta joskus voi olla tarpeen turvautua ammattiapuun. Esimerkkitapauksena mainittakoon eroahdistuksesta kärsivä koira, joka lähti omistajan perään vaikka ikkunoiden läpi.

Tihulaisia ja tuhotöitä

Kuvittele olevasi yksin tilassa, jossa mihinkään ei saa koskea, yli kahdeksan tuntia? Jotta lemmikki viettää ajan sallitun tekemisen parissa, on sille hyvä jättää leluja tai muita virikkeitä. Näin voidaan yrittää estää lemmikkiä purkamasta turhautumistaan kotia vahingoittavalla tavalla.

Lemmikki kannattaa ruokkia ennen lähtöä, jotta se ei seuraisi kurnivaa mahaansa keittiön alahyllyille tai roskakoriin herkkujen toivossa. Tuloksena voi olla vakava tukehtumis- tai myrkytysonnettomuus tai vähintäänkin epämiellyttävä yllätys omistajalle tämän saapuessa keskelle paikkaa, joka näyttää vähintäänkin siltä, kuin tsunami olisi pyyhkäissyt yli.

Kameravalvonta kertoo totuuden

Parhaan käsityksen tapahtumien kukusta omistaja saa asentamalla kotiin kamerat. Ammattimaisia liiketunnistinkameroita ei tarvitse viritellä, yleensä kännykkä tai tietokoneen web-kamera antavat idean mitä karvaturri touhuaa, kun silmä välttää.

Kiinni itse teosta jääneen tihulaisen voi seuraavalla kerralla sulkea sellaiseen tilaan, jossa ei pääse vahingoittamaan itseään tai muita. Rankaiseminen jälkikäteen on hyödytöntä, lemmikki ei yhdistä mistä sitä torutaan, jos tapahtumasta on kulunut tunteja.

Useasti kuitenkin omistajien huoli on aiheeton ja lemmikki köllöttelee rauhallisesti sohvalla tai kurkkii ikkunasta häntä innokkaasti heiluen odottaen omistajan kotiin paluuta.