Samasta kellonlyömästä, kun pentupallero saapuu taloon, alkaa koiran kouluttaminen. Oli kyseessä suuri tai pieni koira, on sen osattava peruskäskyt kuten ”istu”, ”paikka”, ”tänne” ja ”odota”. Myös ”ei” on varsin yleinen ja tarpeellinen käsky, jonka pentu oppiikin lähes poikkeuksetta ensimmäisenä.

Käskyillä on tarkoitus opettaa koira elämään tavalla, joka ei vahingoita ympäristöä saati muita eläviä olentoja. Parhaimmassa leikissäkin voivat hampaat upota liian syvään, jos ei osata lopettaa ajoissa. Lisäksi luvattomat esineet on tarvittaessa saatava pois koiran kidasta napakalla ”irti” -huudahduksella. Vakuutus lemmikille on hyvä hankkia, sillä pentuaikana haavereita sattuu ja tapahtuu.

Haasteet kehitysasteen mukaan

Omistajat saattavat kuitenkin tahtomatta sortua vaatimaan pennulta liikaa. Erityisesti sisäsiisteyskoulutus ja nätisti hihnassa kulkeminen ovat asioita, jotka paranevat ennen kaikkea iän myötä. Pennun rakko on pieni eikä sen yksinkertaisesti ole mahdollista odottaa yli kahta tuntia seuraavaa lenkkiä. Pikku pissa saattaa lirahtaa myös pennun leikkiessä tai sen innostuessa jostakin.

Sisäsiisteyttä voi edistää viemällä pentua saman tien ulos, kun se herää nokosilta tai juuri ruokailun päätyttyä. Asettamalla lattialle sanomalehtiä voidaan pennulle osoittaa paikka, jonne tarpeet voi tehdä, kun ulos ei ole mahdollista mennä. On tärkeää olla torumatta pentua – se ei voi ruumiintoiminnoilleen mitään. Pahimmassa tapauksessa torumisen seurauksena pentu alkaa tehdä tarpeitaan piilossa ihmisen katseelta ja yhtäkkiä sängyn alustat ja sohvan taustat ovat täynnä haisevia yllätyksiä.

Ole kärsivällinen

Ihmiseltä vaaditaan pitkää pinnaa myös pentua ulkoiluttaessa. Uusi maailma on hieno ja ihmeellinen ja innokas pentu puikkelehtii herkästi nenänsä perässä tien puolelta toiselle. Lisäksi kaikkea tulisi päästä maistamaan! Tämä koskee niin ikään sukkia, kaukosäätimiä ja muita kodin esineitä.

Energiataso laskee iän karttuessa ja parhain tapa pitää pentu aisoissa on lenkittää ja leikittää sitä, jotta ylimääräinen virta saadaan kanavoitua kehittävällä tavalla. Yhdessä tekeminen myös syventää koiran ja omistajan välistä sidettä.

Kehu ja palkitse paljon

Koiralla on valtava halu miellyttää omistajaansa ja se haluaa tehdä asiat oikein. Ohjaa pentua määrätietoisesti mutta hellästi ymmärtämään, mitä siltä odotetaan. Pidä taskussa mukana herkkupaloja, jotka on helppo antaa koiralle välittömästi palkinnoksi oikeasta käytöksestä. Myös vuolaat kiitokset, silitykset ja rapsutukset toimivat positiivisena kannustimena, jonka koira muistaa pitkään.