Tunnista lemmikkisi oireet

Eläimet eivät kykene kertomaan kivustaan sanallisesti, joten omistajan on tärkeää tarkkailla lemmikkinsä käytöstä. Sairastunut lemmikki, esimerkiksi kissa tai koira, saattaa vaikuttaa masentuneelta tai vetäytyä omiin oloihinsa. Myös ruokahalun äkillinen katoaminen, runsas rapsuttelu ja nuoleminen voivat olla merkkejä siitä, että eläimellä on kipuja tai muuten tukalat oltavat.

Aina edes omistaja ei välttämättä huomaa lemmikistään päällepäin, että se on kipeä: erityisesti koirat ja muut laumaeläimet ovat taipuvaisia peittelemään kipujaan, sillä luonnonolosuhteissa heikoksi paljastuneen yksilön kohtaloksi koituisi todennäköisesti laumasta eristäminen. Toisinaan taas hassusti tai höpsösti käyttäytyvän lemmikin erikoinen käytös saattaakin kieliä siitä, että eläinlääkärikäynnille olisi tarvetta. Esimerkiksi takapuoltaan mattoa vasten huvittavan näköisesti hilaava koira saattaa kärsiä tulehtuneista anaalirauhasista ja hampaitaan narskutteleva kissa hammasvaivoista.

Milloin lääkäriin?

Vaikka lemmikit toisinaan viestivätkin kivusta vain todella vähäeläeisesti, voivat nämä samat eleet ja käyttäytymismallit kuulua myös eläimen tavalliseen käytökseen. Liian tarkkaan lemmikkinsä käytöstä seuraava huolestunut omistaja saattaakin päätyä tekemään monta turhaa eläinlääkärireissua. Vaikka lääkärikäynti jäisikin pelkkään perustarkastukseen, on se omistajalle silti tuntuva menoerä: toisin kuin ihmiset, eläimet eivät saa lääkärikäynneistään Kela-korvausta. Sairastapausten varalle onkin syytä ottaa vakuutus lemmikille, jotta hintavat lääkärikäynnit eivät jäisi kokonaan omistajan maksettaviksi.

Aivan kaikissa lemmikkien sairastapauksissa lääkäriin ei välttämättä ole tarpeen lähteä. Esimerkiksi vatsavaivat ovat koirilla melko yleisiä ja paranevat usein nopeasti itsestään. Lääkäriin kannattaa kuitenkin suunnatta viivyttelemättä, mikäli lemmikin oksennuksessa tai ulosteessa on verta. Kanien, marsujen ja muiden pienempien eläinten ollessa kyseessä lyhyenkin ajan kestävä ruokahaluttomuus voi olla vaarallista ja lääkäriin kannattaakin suunnata nopeasti. Kaneilla ilmenee toisinaan esimerkiksi syömistä haittaavia hammasvaivoja ja niille jo parin päivän syömättömyys saattaa olla kohtalokasta.

Lemmikin lääkärikulut

Lemmikin sairastaminen voi tulla yllättävän kalliiksi ja onkin suositeltavaa ottaa vakuutus lemmikille jo sen hankintavaiheessa. Vakuutuksen avulla hintavissa eläinlääkärikuluissa voi säästää todella suuria summia – etenkin, jos käy huono tuuri ja lemmikki sairastelee paljon. Tyypillisimpiä vakuutettavia lemmikkieläimiä ovat koirat, mutta myös monille muille eläimille on mahdollista ottaa vakuutus.

Sairaan lemmikin hoito kotona

Joissakin eläinten sairastapauksissa voi ainakin aluksi kokeilla kotihoitoa. Esimerkiksi ripulin sattuessa kohdalle ei välttämättä ole syytä rientää oikopäätä eläinlääkärin pakeille, vaan tilannetta voi tarkkailla jonkin aikaa kotioloissa, mikäli lemmikki on virkeä ja suostuu juomaan vettä. Lyhytkestoinen paasto ja riittävä juominen ovat ripulin kotihoidon kulmakivet. Parantamista nopeuttamaan voi antaa ravintolisiä.

Epäselvissä tapauksissa kannattaa aina olla yhteydessä eläinlääkäriin eikä soittoa kannata muutenkaan aristella, mikäli lemmikin oireista, hoidosta tai mahdollisesta lääkärikäynnin tarpeesta on mitä tahansa kysyttävää.