Koira, kissa, kaniini, hamsteri, poni, papukaija, akvaariokala, boa-käärme, ankka, fretti vai minisika – mahdollisten lemmikkien lista on loputon. Ja lisää on tulossa, kun eksoottiset lemmikit, kuten kettu, valtaavat alaa ihmisten olohuoneissa.

Päätöksen lemmikin hankkimisesta ei tulisi syntyä yhdessä yössä tai hetken mielijohteesta, vaan sitä pitäisi haudutella ja punnita koko perheen voimin. Lemmikki on harvoin ainoastaan yhden henkilön vastuulla ja selkeä työnjako, kuka huolehtii mistä, on tarpeellinen. Perheen lasten ikä on otettava huomioon, kun mietitään kuinka paljon he voivat ottaa vastuuta lemmikistä huolehtimisessa.

Tunne itsesi

Pelkkä ”se on niin söpö” ei ole syy tietyn lemmikin hankkimiseen. Vaikka suklaanruskeisiin nappisilmiin katsominen vaatii raudanlujaa tahdonvoimaa, ei koiranpentua pidä hankkia ainoastaan suloisuuden perusteella. Mieti millainen persoona itse olet ja valitse lemmikki sen perusteella.

Jos pidät reippaasta ulkoilusta ja kovasta työstä, voi hevosen hankinta ja ratsastus olla sinun juttusi, Jos kuitenkin lämminkotisohva houkuttelee enemmän, on parempi napata sylikoira kainaloon. Paljon matkusteleville tai muuten vain runsaasti poissa kotoa aikaa viettäville isännille ja emännille paras vaihtoehto voi olla akvaario, jonka asukkaat pärjäävät yksinään niin kauan kun ruokaa riittää eivätkä niin kaipaa ulkoilutusta.

Ota ajankäyttö huomioon

Lemmikki vaatii aikaa. Mieti päätöstä tehdessäsi tarkkaan, kuinka paljon olet sitä valmis antamaan. Koiraa tulee lenkittää mielellään kolme kertaa päivässä ja kissakin kaipaa huomiota aina silloin tällöin. Jopa itsenäisempienkin lemmikeiden elintilat on siivottava tasaisin väliajoin ja ruokintatavoista ja -ajoista tulee pitää kiinni oli sitten arki tai pyhä. Jos et ole valmis antamaan aikaasi lemmikin hyvinvoinnille, kannattaa kenties lemmikin hankkimisajankohta siirtää hamaan tulevaisuuteen.

Totta on, että pienemmät koirat ja mikseivät kissatkin, voi melko vaivattomasti ottaa mukaan perheen menoihin, oli kyseessä sitten kahvikäynti tai vierailu ystävän luona. On myös todettu, että lemmikki työpaikalla parantaa yleistä viihtyvyyttä ja sitä kautta tuottavuutta.

Jos puolestaan liikut aktiivisesti jo ennen lemmikin hankkimista, mikä sen parempi idea kuin ottaa salamannopea ja väsymätön juoksupari mukaan maastoon kuin maastoon. Lemmikki on ennen kaikkea seuralainen, joka haluaa viettää aikaa ja puuhata kanssasi. Jos kaveri yllättäen sairastuu, on vakuutus lemmikille hyvä olla hankittuna valmiina.

Nauti

Vaikka huonoja päiviäkin tulee vääjäämättä eteen, ei lemmikinomistaminen pitäisi koskaan tuntua pakolta tai ylitsepääsemättömältä rasitteelta. Eläimet ovat rakastettavia seuralaisia ja suorastaan perheenjäseniä, jotka otetaan mukaan kaikkeen toimintaan. Saat paljon irti pallotteluhetkestä koiran kanssa tai kissan kehräämisestä sylissä.

Oikean lemmikin valitseminen saattaa olla vaikeaa mutta onneksi päätöstä ei tarvitse tehdä yhdessä yössä. Tutustu eri eläinlajeihin ystävien ja tuttujen välityksellä, kirjaa ylös normaalia päivärytmiäsi ja ota vaikka laskin käteen, jotta tiedät, kuinka paljon sinun tulee palkastasi kuukausittain lemmikin hyväksi irrottaa.