Huolellisella taustatutkimuksella vältät yllätykset

Lemmikin kanssa matkaa suunnittelevan on huomioitava eläinten matkustamisesta säädetyt lait sekä esimerkiksi lento- ja laivayhtiöiden erilaiset käytännöt. Tietojen ajantasaisuus on syytä varmistaa aina ennen matkalle lähtöä, sillä niin lainsäädännöt kuin käytännötkin ovat alttiita muutoksille. Vakuutus lemmikille saattaa sekin auttaa ongelmatilanteiden ja liiallisen rahanmenon välttämisessä. Muista tarkistaa myös vakuutuksen matkustamista koskevat ehdot.

Kaikkein yksinkertaisinta lemmikin kanssa matkustaminen on, mikäli pysyttelee EU:n sisällä. Pääsääntöisesti riittää, että eläimellä on eläinlääkäriltä saatava lemmikkieläinpassi sekä voimassa olevat rokotukset ja mikrosirumerkintä. Kohdemaan omat säännöt ja rajoitukset kannattaa kuitenkin aina tarkistaa huolellisesti ennen matkaanlähtöä, sillä joissakin EU-maissa – esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja Maltalla – lemmikkieläinten maahantuontia säädellään tarkemmin.

Matkustusmukavuus on kaiken A ja O

Lemmikin mukaan ottaminen lennolle aiheuttaa varmasti useimmiten ainakin jonkin verran stressiä paitsi eläimelle, myös omistajalle. Tavallisesti lemmikkejä ei aivan lyhyille lomamatkoille lennätetäkään, vaan moni omistaja pitää mieluusti eläinseuralaisensa lennot minimissä suosimalla mahdollisuuksien mukaan muita matkustusmuotoja tai jättämällä lemmikin koto-Suomeen lyhyempien visiittien ajaksi. Joissakin tapauksissa, esimerkiksi ulkomaille muuttaessa, on lemmikin kanssa lentäminen kuitenkin välttämätöntä.

Lentokonetta mukavampia matkustusvälineitä ovat varmasti melkeinpä lemmikin kuin lemmikin mielestä vaikkapa auto, laiva, juna ja bussi. Laivayhtiöt suhtautuvat reittimatkoilla omistajiensa seurassa matkustaviin lemmikkeihin pääsääntöisesti positiivisesti ja esimerkiksi koira pääsee matkan aikana kannelle ulkoilemaan ja nauttimaan raikkaasta meri-ilmasta. Junassa lemmikin saa matkaan mukaan pienellä lisähinnalla eikä etenkään kokeneempi matkustaja varmasti ole modernimpien junien tasaisesta kyydistä moksiskaan.

Eläinystävälliset yöpymisvaihtoehdot

Itse matkanteon lisäksi myös majoittuminen asettaa omat haasteensa lemmikin kanssa matkustavalle ja hyvissä ajoin tapahtuva huolellinen tutustuminen tarjolla oleviin vaihtoehtoihin on jälleen kerran avainasemassa. Monet hotellit toivottavat eläinvieraat tervetulleiksi, useimmiten lisämaksua vastaan, mutta itsestäänselvää tällaisten paikkojen löytyminen ei jokaisen maan jokaisessa kolkassa ole. Hotelli kannattaakin valikoida huolella ja varata etukäteen, jotta eläinystävänsä kanssa ei jäisi taivasalle. Toisaalta leirielämä voi sekin olla oikein varteenotettava vaihtoehto: kaikilla leirintäalueilla lemmikit eivät ole sallittuja, mutta sopivan paikan löytyessä yhteinen leiriytymiskokemus saattaa olla varsin antoisa kokemus niin eläimelle kuin omistajallekin!