Lemmikki saattaa monimutkaistaa lomasuunnitelmia

Lomailevan lemmikinomistajan dilemma askarruttaa monia eläinten kanssa kotinsa jakavia kaksijalkaisia: ottaako lemmikki mukaan lomamatkalle vai jättääkö kotiin? Jos jätän kotiin, mistä löydän hoitajan? Mistä tiedän, että hoitaja on hyvä? Vai pitäisikö jättää lomamatka kokonaan tekemättä?

Eri lemmikeillä on erilaiset tarpeet mitä tulee hoitopaikan valintaan ja hoidon määrään. Jotkin eläimet pärjäävät yksin useitakin päiviä, kunhan niillä on vettä ja ruokaa saatavilla, mutta esimerkiksi seurallista koiraa ei voi jättää yksin lyhyenkään matkan ajaksi. Jätti kotosalle sitten minkä eläimen tahansa, vaikkapa käärmeen tai akvaariokalat, olisi jonkun hyvä käydä silloin tällöin tarkistamassa, että lemmikeillä on kaikki kunnossa ja riittävästi ruokaa sekä juomaa.

Mistä hoitopaikka lemmikille?

Eläinrakkaat sukulaiset ja ystävät ovat kultaakin kalliimpia silloin, kun lemmikille on hakusessa hoitaja lomamatkan ajaksi. Tuttavat, joilla on omiakin lemmikkieläimiä, saattavat olla potentiaalisia hoitajia, jos eläimet vain tulevat toimeen keskenään. Myös omasta lemmikistä haaveilevat ja sellaisen hankkimista lähitulevaisuudessa suunnittelevat ottavat usein mielellään lemmikkejä hoitoon. Täysin tuntematonta hoitajaa moni ei lemmikilleen halua ja hoitajan valinta onkin syytä tehdä huolella ikävien yllätysten välttämiseksi.

Lähipiiristä löytyvä hoitaja olisi varmasti monelle lemmikin omistajalle se kaikkein mieluisin vaihtoehto, mutta vain murto-osalla on tähän mahdollisuus. Tarjolla on kuitenkin onneksi kasvava määrä erilaisia lemmikkihotelleja sekä -hoitajia, jotka voivat sopimuksen mukaan ottaa lemmikin hoitoon omaan kotiinsa tai käydä pitämässä sille seuraa omistajan kotona. Pienempiä eläimiä, kuten hamstereita, liskoja tai käärmeitä, on mahdollista jättää lomahoitoon myös joihinkin eläinkauppoihin.

Jätä lemmikkisi hoitoon turvallisin mielin

Mikäli lemmikilleen on aikeissa pestata hoitajan tuttavapiirin ulkopuolelta, kannattaa hoitajaehdokkaaseen aina yrittää hieman tutustua etukäteen ja mahdollisuuksien mukaan käydä vaikkapa lemmikin kanssa vierailemassa tämän kotona, mikäli hoidon olisi tarkoitus tapahtua siellä. Myös lemmikkihotellissa on syytä käydä vierailulla ennen eläimen sinne jättämistä. Useimmista lemmikkihotelleista löytyy oikein hyvin tietoa sekä asiakaskokemuksia internetistä, joten pieni taustatutkimus saattaa auttaa sopivan hotellin valinnassa.

Varmista aina, että sinulla on vakuutus lemmikille, olipa se sitten lähdössä kanssasi lomailemaan tai jäämässä loman ajaksi hoitoon: näin voit varmistua siitä, että mahdollisten yllättävien tilanteiden sattuessa lemmikkisi saa parasta mahdollista hoitoa.