Kotikissakin on kaukaista sukua savannien valtiaalle leijonalle ja se saattaa näkyä kesykatin päivittäisessä käytöksessä. Säännöt eivät kissan elämää suuremmin rajoita ja se tekee mitä haluaa, milloin haluaa. Kissanomistajat naureskelevat nyt partaansa tai nyökkäilevät tietävästi – ei ole ensimmäinen kerta, kun huomionkipeä kissa on työntynyt näppäimistön päälle kesken tärkeän työtehtävän.

Yksinoikeutettu valtias

Kissa on luonteeltaan itsenäinen ja omatoiminen. Toki luonteenpiirteet vaihtelevat hieman roduittain, mutta yhtä suoraviivaista luonneprofiilia ei kissoista voida tehdä kuin koirista. Raa’asti linjaten persialaiset ovat rentoja ja rauhallisia, kun taas siamilaiset ja rexit ovat aktiivisempia silkkitassuja.

Siamilaiset ovat niin ikään tunnettuja niiden tavasta äänekkäästi komentaa omistajaansa täyttämään käskyt. Kovaäänisesti maukumalla saa ripeästi ruokakipon pullolleen ja kehräämällä voi vaatia lisää rapsutusta. Birmat taas ilmaisevat närkästystään yskimällä.

Kodin saalistaja

Monet kotikissat kantavat dnassaan muinaisjääneitä, jotka määrittelevät niiden käyttäytymistä. Esimerkiksi turkkilainen van-rotu rakastaa uimisesta edelleen yhtäl ailla, kun sen jokisuistoissa eläneet isoisoisät. Myös metsästäminen on vahvasti kotikissan suonissa ja omistaja voikin odottaa sammakoita, hiiriä ja pikkulintuja kotiovelleen kannettuna. Jos kissa on anteliaista sorttia, tietty.

Metsäretkien ja muiden eläinten valvomattoman kohtaamisen varalle on suositeltavaa hankkia vakuutus lemmikille. Vakuutuksen turvin korvansa taistelun tiimellyksensä halkaisseen kissan voi ripeästi viedä päivystävälle eläinlääkärille paikattavaksi. Onneksi kissat kuitenkin putoavat aina jaloilleen ja tuntuvat omistavan vähintään seitsemän elämää.

Kesy kissa saa tahtonsa läpi

Kissalta puuttuu omistajan miellyttämisenhalu, mikä karsii myös erilaisia koulutusmahdollisuuksia. mahdotonta kissan kouluttaminen ei kuitenkaan ole. Kärsivällisyyttä vaaditaan tosin melkoisesti, kun kissaa pyydetään pelaamaan arvausleikkiä. Voit piilottaa herkkupalan käteesi ja kouluttaa kissan osoittamaan tassulla, kummassa kädessä palkinto piilee. Varaudu tosin naarmuihin kämmensyrjissä erityisesti koulutuksen alkuvaiheessa.

Parhaimmillaan järjestelmällisen koulutuksen tuloksena kissa osaa käydä vessanpöntöllä, kävellä kahdella jalalla, hypätä renkaan läpi tai jopa skeitata. Luonto on tehnyt kissasta akrobaattisen otuksen, joka tasapainottelee kevyesti oven päällyksillä, livahtaa sisään reiästä, joka on sen pään kokoinen, tai kiertyy kippuralle pikkuriikkiseen pahvilaatikkoon.