Antaisinko kodin kodittomalle?

Lemmikistä haaveilevan on tehtävä monia suuria päätöksiä ennen kuin ikioman eläinseuralaisen pääsee toivottamaan tervetulleeksi kotiinsa. Eräs mahdollisuus, jota moni ei tule edes harkinneeksi, on kodin antaminen sellaista kipeästi tarvitsevalle eläimelle lemmikin kasvattajalta hankkimisen sijaan. Adoptio on loistava vaihtoehto monelle lemmikistä haaveilevalle silloin, kun eläimen rodulla ei ole merkitystä. Eniten uutta kotia etsivien eläinten joukossa on koiria ja kissoja, mutta myös muista eläinlajeista kiinnostuneen kannattaa harkita tätä vaihtoehtoa: esimerkiksi kilpikonnia hylätään varsin pitkäikäisinä lemmikkeinä eläinsuojeluyhdistysten hoteisiin jatkuvasti.

Suomesta vai ulkomailta?

Kun päätös lemmikin adoptoimisesta on tehty, onkin aika ryhtyä pohtimaan sitä, mistä pelastettavan eläimen hankkii. Kotia vailla olevia lemmikkieläimiä löytyy varmasti lähestulkoon maailman jokaisesta kolkasta ja Suomessa toimiikin useita yhdistyksiä, jotka tuovat kodittomia eläimiä esimerkiksi Virosta, Espanjasta ja Romaniasta Suomeen adoptoitaviksi.

Enimmäkseen nämä ulkomailta tuotavat lemmikit ovat hylättyjä koiria, joita on pelastettu koiratarhoille kurjista olosuhteista, muun muassa katujen varsilta, kaatopaikoilta ja jopa niitä pahoinpidelleiden entisten omistajien kynsistä. Toivoipa sitten jo eläkepäiviään viettävää lemmikkiä tai aivan pientä pentua, on adoptointi aina varteenotettava mahdollisuus, sillä uutta kotia vailla on kaikenikäisiä eläimiä.

Vaikka etenkin koiria pelastetaan Suomeen ulkomailta kasvavissa määrin, voi lemmikin mainiosti adoptoida myös kotimaasta, sillä kodin tarpeessa olevia eläimiä on täälläkin jonkin verran. Suomalaiset adoptoitavat lemmikit ovat suurimmaksi osaksi kodinvaihtajia, joiden entinen omistaja on syystä tai toisesta päättänyt luopua eläimestä, vaikkapa muuttuneen elämäntilanteen kuten sairastumisen tai ajanpuutteen vuoksi.

Adoptoijan vastuu

Päätös lemmikin hankkimisesta on aina suuri ja parhaimmillaan vuosikymmeniksi sitova eikä sitä voi koskaan tehdä hetken mielijohteesta tai kevein perustein. Monilla adoptoitavilla lemmikeillä saattaa olla kokemusta vähemmän ihanteellisista elinolosuhteista ja tämän vuoksi käytösongelmat ovat mahdollisia. Uudelta omistajalta vaaditaan siis joissakin tapauksissa motivaatiota, aikaa ja taitoakin opettaa uusi ystävänsä tavoille lempeästi ja pitkäjänteisesti. Kuten aina lemmikkiä hankkiessa, on myös adoptiolemmikin tapauksessa huolehdittava esimerkiksi tarvittavista rokotuksista ja madotuksista. Suositeltavaa on myös aina ottaa vakuutus lemmikille.

Mikä tärkeintä, jokainen adoptoitava lemmikki tarvitsee varmasti rakkautta, hellyyttä ja huolenpitoa. Mikäpä sen palkitsevampaa kuin antaa hädässä olevalle eläimelle uusi mahdollisuus!